Home » Egyebek, Headline, Legérdekesebbek, Szt. Flórián, Tűzoltóságok

Tűzoltóhajó a Dunán

2010. november 18. 4 hozzászólás

Nemrégiben látogatást tettem Budapesten az Angyalföldi Tűzőrségen. Az ott készült képekből később készítek bejegyzést. Látogatásomkor azonban találkoztam Marosvári Csaba alezredessel a Speciális Mentési Parancsnokság parancsnokával. Az ő kezei alá tartozik a tűzoltóhajó is, melynek mi más is lehetne a neve, mint Szent Flórián.

Tűzoltóhajó

Találkozásunkkor ígéretet kaptam, hogy küld képeket a hajóról. Ez megtörtént, így közzé is tehetem őket.

Íme Szent Flórián a vízen!

Tűzoltóhajó

Tűzoltóhajó

TűzoltóhajóTűzoltóhajó

Oszd meg a Facebookon!
 

4 hozzászólás »

 • somogyi csizmazia csaba mondja:

  A hajó műszaki paraméterei érdekelnének hossz, szélesség,motor teljesítmény, radarja csak lefelé tud “nézni”, orra nyitható-e (a képek alapján igen), működési területe (Dunaújváros- Visegrád). A víztartály nagyságét nem kérdezem…

  üdvscscs

 • Marosvari Csaba mondja:

  Szia

  Hossza 14 méter, szélessége 4 méter, legnagyobb merülése 1 méter.. Orra nyitható, gyakorlatilag a víz felszínéig.
  2 motoros, motoronként 330 LE (vmax=50km/h). Az ország egyetlen hivatásos tűzoltó hajója, így vonulási körzete a teljes magyar Duna szakasz. A radar normál hajózási radar, 360-fokban körben lát (lefele?-olyan a repülőkön van), a rossz látási viszonyok között a part és a többi hajó miatt kell.
  Esetleg a szonárra gondoltál, abból kettő van, egy lefele – a hajó alatti részt, egy pedig un. oldal szonár (Sidescan sonar), ez balra- jobbra “lát” 5-80 méterig. Bár igazából a 10-30 méterig szoktuk használni, a keresésekhez. Van rajta két víz ágyú (egyik a fülkéből is irányítható), egy 450kg teherbírású daru. Szivattyúja 6000liter/perc, ez el tud látni 12 alap vezetéket (ez alaponként 3 sugár!!). Az oldalára rögzíthető egy alu létra, melyen keresztül a búvárok tudnak merülni.
  Üdv
  Csaba

 • Bert (author) mondja:

  Kedves Csaba! (illetve Csabák :) )

  Köszönöm mindkettőtök hozzászólását!
  Külön köszönet a gyors, és meglehetősen részletes válaszért!

  Norbert

 • somogyi csizmazia csaba mondja:

  Fantasztikus élményben volt részem, sikerült élőben látni a hajót (az újpesti hadikikötőben), azóta sem megy ki a fejemből!

  somogyi csizmazia csaba ballószög önkéntes tüó egyesület alelnök